Barnens paradis

Karlskronas egen barnkoloni ligger på en fantastisk ö som heter Säljö. På Säljö, som är lika stor som Trossö, finns förutom kolonin även en f.d. kursgård och ett femtontal sommarstugor. Till Säljö kommer man via båt ifrån Knösö brygga, som ligger strax öster om Lyckeby. Överfarten tar c:a 1 minut och är 100 meter.

Barnkoloniverksamheten har bedrivits ute på “ön” sedan slutet av 40-talet. Under de senaste åren har detta att åka på koloni genomgått en renässans. Från att ha varit en omsorg för “de sämst bemedlade i samhället“, har våra dagars koloni blivit mer eller mindre ett ”måste“ för många barn. Idag är koloniverksamheten ett värdefullt komplement till övriga resurser typ skolbarnsomsorg, dagbarnvårdare och skolan. Under vår och höst hyrs anläggningen ut till skolor, föreningar, företag med flera.

Kolonin ägs av Majblommans lokalkommitté i Karlskrona.

År 2003 gjordes en omfattande renovering och tillbyggnad av kolonin till stor glädje. De som bidrog till detta var ett stort antal företag, föreningar, stiftelser och Karlskrona kommun. På kolonin finns idag ett 10-tal byggnader, varav fyra stycken där barnen bor. Dessa kallas Knatte, Fnatte och Tjatte plus “lillbaracken“ Putte som är handikappanpassad. Varje ingång består av 4 rum, 1 ledarrum samt tvättrum och toaletter. Det bor 4-7 barn i varje rum vilket innebär c:a 22-23 barn/ingång. Putte kan hysa 4 stycken i två rum. Huvudbyggnaden innehåller matsal, kök, allrum, personalutrymme m.m. Det finns också en dusch– och tvättbarack, två uteduschar, en vaktmästarbod samt personalbostäder. Fotbolls-, volleyboll- och badminton-planer finns också tillhands. Vår egen badstrand med kanoter, båtar och mycket mycket annat kan vara till nytta även det. Eftersom ön är stor, finns det mycket strövområde och skog. Vi har även en äventyrsbana med ett trettiotal olika stationer. Under period 1 är det bara barn mellan 7-12 år, medan period 2-3 kommer barn mellan 7-16 år. I Knatte och Fnatte bor alltid 7-12 åringarna, medan tonåringarna bor tillsammans under sina två perioder i Tjattebaracken. Till varje ingång är 3 ledare knutna, vilka är barnens “egna ledare“, d.v.s. att barnen har samma ledare under hela vistelsen. Detta ger en trygghet för barnen t.ex. vid läggdags, då man behöver någon man känner “lite extra” hos sig. Vi har också en ledare som är speciellt anställd för att följa med grupperna som beger sig iväg på aktiviteter utanför anläggningen.

Frågan på vad vi sysslar med på kollo är svår att besvara. Det är ju barnen och ledarna tillsammans som svarar för verksamheten, så det ena året blir inte det andra likt. Men rent allmänt kan man säga att bad, motorbåtssafari, kanoting och äventyrsbanan är de populäraste aktiviteterna. Därutöver kommer exempelvis bollspel, tävlingar, märkestagning, ”restaurang Säljö” och melodifestival. Vidare brukar disco och korvgrillning också vara populärt. Det händer också att det blir “tivoli“ eller “marknad“ ute på ön. Det glada barnhumöret med upptåg, stoj och stim är något vi med glädje ser fram emot varje sommar. Tänk att få gå barfota på en grusväg eller gå i gummistövlar en varm sommardag. Det är härligt, att ibland bara få vara ett barn!